Zeven op de tien Belgen denken dat vapen minstens even schadelijk is als roken

Public Health England is bezorgd over de ‘ongegronde angst’ waardoor rokers niet willen overschakelen naar de e-sigaret

Meer dan zeven op de tien Belgen (73,5%) verklaren dat zij ‘geloven dat vapen minstens even schadelijk is als roken.’ Dat is de belangrijkste conclusie van een bevraging van het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van British American Tobacco Belgium NV. Deze resultaten zijn opvallend omdat ze de bevindingen van verschillende gezondheidsexperts tegenspreken. Zij stellen dat vapen aanzienlijk minder schadelijk is dan roken. Ook opvallend, in een nieuw rapport maakt het Britse overheidsagentschap Public Health England (PHE) zich zorgen over dit soort negatieve percepties ten aanzien van het vapen. PHE benadrukt dat "haar advies blijft dat rokers best overschakelen naar het vapen om hen te helpen stoppen met roken, maar benadrukt dat niet-rokers best niet beginnen met vapen."

Belgen weten in het algemeen weinig over de e-sigaret. Dat bevestigt een recente iVOX-bevraging van 1.000 Belgen in opdracht van British American Tobacco Belgium NV. Meer dan zeven op de tien landgenoten (73,5 procent) geloven ‘dat een vape-product minstens even schadelijk is als een tabaksproduct’ en iets minder dan de helft (44 procent) is ervan overtuigd dat ‘vape-producten en tabaksproducten hetzelfde zijn’. 

"Vape- en tabaksproducten zijn erg verschillend", zegt Filip Buntinx van British American Tobacco Belgium, de Belgische marktleider in vapeproducten. "E-sigaretten bevatten namelijk geen tabak en er wordt ook niets verbrand. De e-sigaret is misschien niet 100% veilig. Toch bevat ze geen chemicaliën die rookgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken. De stoffen die aanwezig zijn in een e-sigaret zorgen ook slechts voor een erg beperkt gevaar", aldus Buntinx. 

België is niet het enige land waar vapen een negatief imago heeft. Volgens het onlangs uitgebrachte ‘zesde onafhankelijke rapport over e-sigaretten’ van Public Health England, melden bijna zeven op de tien Britse burgers (66 procent) dat ze geloven dat vapen minstens even schadelijk is als roken. Dit is een sterke stijging ten opzichte van 2014. Toen dacht nog maar 55 procent dit. 

PHE gelooft dat de Amerikaanse longletselepidemie in het najaar van 2019 verantwoordelijk is voor deze snelle stijging van de negatieve perceptie tegenover de e-sigaret. Ondertussen hebben de Amerikaanse autoriteiten bevestigd dat vitamine E-acetaat een primaire oorzaak was van de Amerikaanse epidemie. Dit is een verdikkingsmiddel dat wordt toegevoegd aan vapeproducten op basis van cannabis. "Dit soort producten zijn zowel in het Verenigd Koninkrijk als in België verboden en mogen in geen geval worden toegevoegd aan een e-sigaret", zegt British American Tobacco.

In België vinden organisaties zoals Tabakstop en het Vlaams Instituut Gezond Leven en tal van longartsen de e-sigaret een nuttig hulpmiddel om te stoppen met roken. In Frankrijk heeft onder meer de Nationale Academie voor Geneeskunde in 2019 een soortgelijk statement gemaakt. 

"Het is bemoedigend dat Public Health England blijft benadrukken dat gereguleerde vapeproducten veel minder schadelijk zijn dan sigaretten. Bovendien blijft de organisatie rokers die de overstap naar het vapen willen maken, steunen. De groeiende misvattingen over de relatieve risico's van vapen tegenover roken, zijn echter erg verontrustend en zullen waarschijnlijk bijdragen tot een enorme gemiste kans voor de volksgezondheid. Het is belangrijk dat rokers accurate feiten krijgen over vapeproducten zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken. Daarom roepen we op aan de federale overheid om rokers in te lichten over de potentiële voordelen van de e-sigaret. Dit kan de volksgezondheid alleen maar ten goede komen.” Filip Buntinx, Government Affairs Manager British American Tobacco Belgium

Volgens de federale gezondheidsorganisatie Sciensano zijn momenteel ongeveer 450.000 vapers in België, waaronder 154.000 dagelijkse gebruikers.

Het onderzoeksbureau iVOX voerde deze representatieve bevraging uit bij 1,000 Belgen voor de uitbraak van de coronacrisis in opdracht van British American Tobacco Belgium NV.

Filip Buntinx

Government Affairs Manager, British American Tobacco

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over British American Tobacco

Over British American Tobacco (BAT)

BAT is een leidinggevend, multi-categorie consumentengoederenbedrijf dat in 1902 werd opgericht. Ons doel is om te bouwen aan 'A Better Tomorrow' door de gezondheidsimpact van onze business te verminderen door een grotere keuze aan aangename, minder risicovolle producten aan onze consumenten aan te bieden. Het bedrijf kondigde aan dat het tegen 2050 het aantal consumenten van haar niet-brandbare producten wil verhogen tot 50 miljoen, en dat het tegen 2025 zes miljard euro opbrengst wil bereiken met haar nieuwe categorie producten. 


Neem contact op met

www.batbelgium.com