Na het verbod op nicotinezakjes stelt BAT vast dat 1 op 4 winkels in België illegale producten verkoopt
Sinds het verbod op de verkoop van nicotinezakjes in België van kracht is, heeft British American Tobacco (BAT) België een alarmerende toename vastgesteld van illegale producten in Belgische winkels. Dat blijkt uit een intensief marktonderzoek dat werd uitgevoerd tussen 6 en 17 september. Van de 100 onderzochte nachtwinkels bleken er 25 namaakproducten te verkopen in steden als Antwerpen, Deurne, Leuven, Gent, Brussel, Luik, Tubize, Buggenhout, Torhout en Knokke.
Omdat de gebruiker niet beseft dat het om namaakproducten gaat, neemt het consumptierisico toe, omdat er geen controle is op de samenstelling van de stoffen in deze nicotinezakjes.
"Het verkoopverbod wakkert de ondergrondse markt rechtstreeks aan en creëert een gunstig klimaat voor namaakproducten die qua verpakking amper te onderscheiden zijn van de echte producten, maar waar geen enkele kwaliteitscontrole op gebeurt", waarschuwt Javier Ballespin, Benelux Country Manager bij BAT.
BAT heeft intussen laboratoriumanalyses opgestart om na te gaan wat de samenstelling van deze producten is.
"Verantwoord productbeheer en naleving van de regelgeving is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat producten op rigoureuze wijze worden ontwikkeld en geproduceerd. Alleen zo kunnen we garanderen dat wat er op de markt komt altijd voldoet aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Daarom moeten we wetenschappers van wereldklasse betrekken bij de ontwikkeling van producten met een lager gezondheidsrisico*, zoals nicotinezakjes", zegt Dr. James Murphy, Director Research and Science bij BAT.
Ook online zijn namaakproducten op grote schaal te verkrijgen
Deze vaststellingen leggen nog een tweede niveau van illegale handel bloot: sommige websites en sociale mediakanalen lappen het verbod aan hun laars en verzenden illegale nicotinezakjes naar België die niet voldoen aan de Belgische en Europese wetgeving inzake etikettering en die soms zeer hoge concentraties nicotine bevatten (tot 120 mg).
Het verbod op nicotinezakjes is geen oplossing en heeft onbedoeld het pad geëffend voor criminele organisaties op de Belgische markt. Die maken misbruik van de vraag van gebruikers door niet-conforme producten te verkopen. BAT pleit er bij de Belgische autoriteiten voor om een pragmatische regelgeving uit te werken die verhindert dat minderjarigen toegang hebben tot deze producten, om illegale handel tegen te gaan, en om de bestaande vraag naar tabaksvrije nicotinezakjes onder volwassen rokers te erkennen.
Dr. James Murphy merkt op dat "rokers toegang bieden tot alternatieven die evenveel bevredigen als roken, hen uiteindelijk zal aanmoedigen om van de sigaret af te stappen." We zullen in België, waar nog steeds 21% van de bevolking rookt, de interfederale strategie 2022-2028 voor een rookvrije generatie niet halen zonder een verandering in de beleidsaanpak. Dat benadrukte ook Sciensano in juli 20231 . Nicotineproducten in zakjes hebben een lange geschiedenis in Scandinavië en als gevolg daarvan heeft Zweden het aantal rokers teruggedrongen van 15% in 2008 tot 5,6% vandaag. Het verbod is een gemiste kans voor België: een veel betere keuze zou zijn om de toegang te garanderen tot correct gereguleerde producten in België.
BAT heeft een duidelijk doel om te bouwen aan ‘A Better Tomorrow™’ door de gezondheidsimpact van haar activiteiten te verminderen. Dat doet ze door volwassen consumenten een ruimere keuze te bieden aan bevredigende en minder risicovolle producten2.
1 https://www.sciensano.be/fr/coin-presse/sans-action-le-reve-dune-generation-sans-tabac-en-2040-part-en-fumee
2 Gebaseerd op het gewicht van wetenschappelijk bewijs en op de aanname dat je volledig stopt met roken. Deze producten zijn niet risicovrij en werken verslavend.
Simon Laval