Eén op de vijf rokers probeerde te stoppen met roken tijdens lockdown

Online verkoop van vape producten ging pijlsnel de hoogte in, ondanks verbod op internetverkoop

  • Eén op de vijf Belgische rokers (20%) probeerde te stoppen met roken tijdens de lockdown, in volle coronacrisis. 18 procent van zij die het probeerden, sloeg hier ook effectief in.
  • Ruim een kwart (27,4%) rookte meer dan voordien tijdens de lockdown.
  • Bijna vier op de tien rokers (38,4%) die tijdens die periode hulp nodig hadden om te stoppen met roken, deden beroep op de e-sigaret.
  • Eén op de drie vapers had tijdens de lockdown echter problemen met het vinden van vape producten, eenvoudigweg omdat de vape shops gesloten waren.
  • Veel vapers kochten hun e-sigaret daarom online tijdens de coronacrisis. Dat is opmerkelijk, want het is verboden om vape-producten met nicotine te verkopen via het internet.
  • Dat zijn de belangrijkste conclusie van een recente representatieve bevraging van 1.250 Belgische rokers en vapers tijdens de lockdown, onafhankelijk uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van British American Tobacco.

De bevraging die in juli 2020 werd afgenomen, maakt duidelijk dat de lockdown een aantal rokers overduidelijk op het idee bracht om te stoppen met roken. Eén op de vijf Belgische rokers (20 %) probeerde zo, tijdens de lockdown, te stoppen met roken. Vooral jongeren onder de 34 jaar (28%) en mensen die minder dan een pakje per week roken (27%), probeerden gretig van hun verslaving af te geraken. En niet zonder resultaat: een vijfde van de rokers die probeerden te stoppen (18,4 %) is er ook daadwerkelijk in geslaagd, zo blijkt uit de bevraging. Toch liet een kwart van de rokers (25,7 %) weten dat ze tijdens de lockdown net meer hadden gerookt dan normaal.

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen waarop mensen beroep kunnen doen om hen te helpen stoppen met roken. Toch probeerde een grote meerderheid van de bevraagden dit te doen zonder een hulpmiddel (59,3%). Van degenen die wel een hulpmiddel gebruikten om tijdens de lockdown te stoppen met roken, grepen de meesten naar de e-sigaret (38,4%). Die kan wel nicotine bevatten, maar is minder schadelijk dan de traditionele tabaksproducten omdat er geen tabak wordt verbrand. Ze verkozen vaker dit middel boven nicotine kauwgom (18,8%), nicotinepleisters (17,9%) en nicotinetabletten (16,1%).

Vapers rookten meer

Volgens de iVOX-studie kopen doorgaans zes op de tien vapers (61%) hun e-sigaretten en e-vloeistoffen in gespecialiseerde vape winkels. Deze zaken moesten echter tijdens de lockdown, net als vele andere winkels, hun deuren sluiten omdat ze als ‘niet essentieel’ beschouwd werden. Daardoor konden vapers enkel een beperkter gamma kopen in onder meer supermarkten, krantenwinkels en tankstations. Het gevolg? Drie op de tien vapers (27%) lieten weten dat ze tijdens de lockdown problemen hadden met het aankopen van vape producten. Acht procent kon zelfs helemaal geen vape producten aankopen tijdens deze periode. En dit had soms nefaste gevolgen voor de vapers. Zes op de tien vapers die het moeilijk hadden om vape producten te vinden (62%) tijdens de lockdown, lieten namelijk weten dat ze daardoor teruggrepen naar sigaretten.

“Het is een slechte zaak voor de volksgezondheid dat vapers die het moeilijk hebben om hun producten te vinden, terug beginnen te roken. Vape producten zijn namelijk minder schadelijk dan traditionele tabaksproducten en zouden daarom makkelijk beschikbaar moeten zijn voor volwassen rokers als minder schadelijk alternatief. Het zou een goede zaak zijn, moest de overheid - net zoals men in verschillende andere landen doet - deze visie steunen en hiervoor een wetgevend kader creëren.”

Filip Buntinx, Government Affairs Manager, BAT

Internet verkoop

In normale omstandigheden kopen de meeste vapers (61%) hun producten aan in gespecialiseerde winkels. Amper 14 procent van de vapers zegt dat ze zo goed als altijd hun producten via het internet aanschaffen. Dat aantal steeg echter pijlsnel tijdens de lockdown, afgelopen lente, en de sluiting van de vape winkels.

Plotseling kochten Belgen het vaakst hun vape producten via het internet. Meer bepaald: een derde van de vapers die producten kocht tijdens deze periode (32%) deed dit online. Dat is verrassend, omdat het in België verboden is om vape producten met nicotine online te verkopen.

En al even opmerkelijk: intussen is een overgrote meerderheid van de vapers (60%) van mening dat het toegestaan zou moeten worden om vape producten online te kopen - zoals dat in het buitenland vaak wel al mogelijk is. Waarom ze dat willen? Het is eenvoudiger, ze kunnen zo ook buiten de winkeluren shoppen, en het geeft hen een groter gamma producten om uit te kiezen.

“Deze bevraging toont aan dat de corona crisis voor vele rokers een goede aanzet was om te stoppen met roken en dat vele rokers hiervoor naar de veel minder schadelijke e-sigaret grepen. Daarom is het belangrijk dat rokers hier te allen tijde makkelijk aan kunnen raken. Het zou dan ook goed zijn moest de regering de online verkoop van vape producten aan volwassen toestaan.”

Filip Buntinx, Government Affairs Manager, BAT

Filip Buntinx

Government Affairs Manager, British American Tobacco

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over British American Tobacco

Over British American Tobacco (BAT)

BAT is een leidinggevend, multi-categorie consumentengoederenbedrijf dat in 1902 werd opgericht. Ons doel is om te bouwen aan 'A Better Tomorrow' door de gezondheidsimpact van onze business te verminderen door een grotere keuze aan aangename, minder risicovolle producten aan onze consumenten aan te bieden. Het bedrijf kondigde aan dat het tegen 2050 het aantal consumenten van haar niet-brandbare producten wil verhogen tot 50 miljoen, en dat het tegen 2025 zes miljard euro opbrengst wil bereiken met haar nieuwe categorie producten. 


Neem contact op met

www.batbelgium.com