British American Tobacco over Europese ban op muntsigaretten:

De ban op muntsigaretten is een kans voor 100.000 Belgen om te stoppen met roken

Iets meer dan honderdduizend Belgen zullen het vanaf 20 mei zonder hun muntsigaret moeten stellen, want Europa voert er een specifieke ban op in. Maar een recente studie van de Amerikaanse National Bureau of Economic Research besluit dat in Canada, waar muntsigaretten sinds 2018 verboden zijn, de ban niet de gehoopte impact had op het aantal rokers. Vooral jongeren bleven er roken. Ze schakelden over naar sigaretten zonder muntsmaak of zochten plaatsen waar ze nog legaal beschikbaar waren. “Als we muntrokers echt een kans willen bieden om te stoppen met roken, moet de overheid hen hierin bijstaan en een regelgevend kader scheppen dat minder schadelijke alternatieven zoals de e-sigaret steunt”, aldus British American Tobacco.

British American Tobacco, dat met het merk Vype marktleider is in België, roept op aan de regering om naast de gevestigde methodes om te stoppen met roken, ook een regelgevend kader te scheppen dat minder schadelijke alternatieven zoals de e-sigaret actief steunt. Die is ook beschikbaar in onder meer muntsmaak en kan door zijn verschillende nicotineniveaus gebruikt worden om geleidelijk af te bouwen. Bovendien vond een studie in The New England Journal of Medicine in 2019 dat mensen die stopten met roken met de hulp van de e-sigaret, twee keer meer kans hadden op slagen dan zij die nicotine stickers of kauwgom gebruikten.  

Volgens gezondheidsexperts in zowel het binnen- als buitenland zijn vape producten minder schadelijk dan traditionele tabaksproducten. Denk maar aan toonaangevende gezondheidsinstanties zoals Public Health England (Verenigd Koninkrijk), de Académie Nationale de Médecine (Frankrijk) en zeer recentelijk nog de Royal Australian College of Physicians (Australië). Zij vinden allemaal dat vapen een handig middel kan zijn om te stoppen met roken. Ook in België hebben organisaties zoals Tabakstop, de Stichting tegen Kanker en het Vlaams Instituut Gezond Leven dit al laten weten.

“Heel wat muntrokers zullen na 20 mei op zoek gaan naar een alternatief. Vape producten mogen nog wel een muntsmaak bevatten en kunnen dan – voor zij die het wensen - een oplossing zijn. Op die manier schakelen ze ook over op een alternatief dat minder schadelijk is.” - Filip Buntinx, Government Affairs Manager BELUX

Volgens cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano (cfr. Gezondheidsenquète 2018 – publicatie oktober 2019) blijkt “dat de meeste dampers de elektronische sigaret gebruiken om te minderen of te stoppen met roken (64%) en omwille van het schadelijke/hinderende aspect van roken (27,5%)”.

Filip Buntinx

Government Affairs Manager, British American Tobacco

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over British American Tobacco

Over British American Tobacco (BAT)

BAT is een leidinggevend, multi-categorie consumentengoederenbedrijf dat in 1902 werd opgericht. Ons doel is om te bouwen aan 'A Better Tomorrow' door de gezondheidsimpact van onze business te verminderen door een grotere keuze aan aangename, minder risicovolle producten aan onze consumenten aan te bieden. Het bedrijf kondigde aan dat het tegen 2050 het aantal consumenten van haar niet-brandbare producten wil verhogen tot 50 miljoen, en dat het tegen 2025 zes miljard euro opbrengst wil bereiken met haar nieuwe categorie producten. 


Neem contact op met

www.batbelgium.com