7 op de 10 Belgen geloven niet dat vapen minder schadelijk is dan roken
Studie: helft vapers kocht e-sigaretten online ondanks verbod in België
Zeven op de tien Belgen vinden vapen even schadelijk dan roken. Daarmee zijn ze het niet eens met wetenschappers en gezondheidsorganisaties die de e-sigaret als minder schadelijk zien en het als een hulpmiddel zien om te stoppen met roken. Dat is een opmerkelijke conclusie uit een recente bevraging bij 1.000 Belgen en 300 vapers van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van British American Tobacco. Nog opvallend: de helft van alle Belgische vapers heeft al online producten om te vapen gekocht. En dit ondanks een verbod in ons land. BAT roept de overheid op om strenger op te treden.
De meeste wetenschappers en volksgezondheidorganisaties zijn het ermee eens: vapen is aanzienlijk minder schadelijk dan roken. Daarom promoten verschillende overheden in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland ook actief vapen om hun tabakreductiedoelstellingen te halen. De Britse overheidsorganisatie Public Health England besloot zelfs dat vapen tot 95 procent minder schadelijk is dan roken. In België hebben zowel Tabakstop als de Stichting tegen Kanker niets tegen vapen, indien het gebruikt wordt als rookstopmiddel door volwassenen.
Negatief imago
Ondanks het sterke wetenschappelijk bewijs dat vapen minder schadelijk is en de strenge beperkingen en kwaliteitscontroles op de Europese markt, blijft de e-sigaret worstelen met een erg negatief imago onder de Belgische bevolking. Minder dan één op de drie Belgen (30,2%) gelooft niet dat dat vapen minder schadelijk is dan roken. Volgens de recentste jaarlijkse iVOX bevraging die polste bij meer dan 1.000 Belgen en 300 vapers naar hun opinie over vapen, gelooft 69,9 procent van de Belgen dat vapen minstens even schadelijk is als roken. Toch gaan de cijfers de goede kant uit. In 2019 geloofde 73,5 procent dit nog.
Een grote meerderheid van de Belgen (60,6%) gelooft daarenboven dat vapen onveilig is en een strengere regelgeving (65,1%) vereist. Dit is opvallend omdat, in tegenstelling tot tabaksproducten, er nog geen enkele Belg gestorven is aan vapen. Dit negatieve beeld is iets verminderd in vergelijking met 2019. Toen geloofde nog 69,9 procent dat vapen gevaarlijk is en 74,0 procent dat een strengere wetgeving noodzakelijk is.
“Volgens de recentste cijfers van Sciensano zijn bijna 90 procent van alle Belgische vapers rokers of ex-rokers. Veel van hen zouden kunnen stoppen met roken en gezonder leven door over te schakelen naar vapen. Ze twijfelen echter om dit te doen door het foutieve en overmatig negatieve imago van vapen. Het is dus niet verwonderlijk dat meer dan acht op de tien Belgen willen dat de regering hen meer informatie verschaft over vapen.”
Pieter van Bastelaere, Senior Manager Engagement & Communication, British American Tobacco
Online verkoop ondanks verbod
Nog een opvallende feit dat voorkomt uit de studie, is dat de helft van de 300 bevraagde Belgische vapers (50,4%) zegt dat ze vape producten via het internet gekocht hebben. 20,6% deed dit via een Belgische website en 18,0 procent via een buitenlandse webshop. Nog eens 18 procent kent de oorsprong van de website niet. Dit is opmerkelijk omdat in België de online verkoop van vape producten die nicotine bevatten verboden is.
De verkoop van vape producten via het internet is echter wel toegestaan in andere Europese landen zoals Zweden en Nederland. Zo vind je heel wat Nederlandse vape websites, die doen alsof ze Belgische webshops zijn of die het moeilijk maken om na te gaan waar het bedrijf gevestigd is. Wat in België echter wel toegestaan is, is dat mensen vape producten online bestellen en die dan later ophalen in een fysieke winkel.
“Aangezien we onze vape producten op veel verschillende locaties zoals in supermarkten, krantenwinkels, tankstations en vape winkels mogen verkopen, vinden we dat de online verkoop van vape producten aan volwassenen ook zou moeten kunnen. Indien dit verbod echter blijft, roepen we de federale regering op om strenger op te treden om onze winkels te beschermen tegen deze oneerlijke en onwettelijke concurrentie vanuit het buitenland.”
Pieter van Bastelaere, Senior Manager Engagement & Communication, British American Tobacco